Empathie poker

  1. A kiest een eigen situatie die gevoelens oproept en die hij/zij wil onderzoeken. Bijvoorbeeld een situatie waarbij de communicatie (met een familielid, collega of vriend(in)) niet zo verliep als je zou willen. Of een vraag die je bezighoudt zoals ‘Is dit voor mij nog wel het werk dat ik wil doen?’
  2. A vertelt kort (in een paar zinnen) waar het om gaat. Probeer weg te blijven van teveel achtergrond van de situatie/vraag. Het gaat om de hoofdlijnen.
  3. Vervolgens kiest A zelf een paar (2-3) gevoelskaartjes uit die spelen als hij/zij stilstaat bij de situatie en daarna kiest A er 1 gevoel uit dat ie wil onderzoeken.
  4. De andere spelers (B, C, D) verdelen de behoefte-kaartjes en proberen zich in A in te leven. Ze kiezen een aantal behoeftes uit (3 tot 7) die ze kunnen koppelen aan het gevoel van A en de situatie.
  5. Om de beurt geeft iedereen een behoefte-kaartje aan A met de vraag: ‘Voel je je ….., omdat je behoefte aan …. wel/niet is ingevuld?’
  6. A neemt het kaartje sowieso aan en geeft een korte reactie of hij/zij de behoefte herkent. Bijvoorbeeld: ‘Mwah’, ‘Ja!’, ‘Nou..’, ‘Klopt’, ‘Nee’, ‘Mmm’ of iets dergelijks zonder veel uitleg.
  7. A kiest uiteindelijk 1 tot 3 behoeftes die het meest kloppen bij het gevoel en de situatie en licht haar/zijn keuze toe.
  8. Afhankelijk van de tijd is er nog ruimte om te vragen of A nog een verzoek heeft (naar zichzelf, een ander/anderen).

Deze oefening kun je doen met kaartensets met gevoelens en behoeftes gebaseerd op Geweldloze Communicatie. Zoals de NVC-feedback (te koop in de Geweldloze Communicatie webwinkel of bij Ai-opener trainingen) of het Grok-spel.