Oefening 12: 'Verlanglijstje'

Met Sinterklaas in aantocht zijn mijn twee jongste kinderen (van 6 jaar oud) regelmatig opgewonden bezig met hun verlanglijstje. "Ik wil dit" en "Dit wil ik ook". Naast allerlei ‘opvoedkundige’ overwegingen roept het bij mij vooral vrolijkheid op. Vrolijkheid om de onbevangenheid waarmee ze hun verlangens duidelijk maken. Ik merk dat de meeste volwassenen (inclusief ik zelf) meer moeite hebben met het kenbaar maken van hun verlangens. Blijkbaar zitten daar allerlei oordelen op: ‘Vraag ik niet teveel?’, ‘Is dit nog wel redelijk?’ en wellicht ook angst: ‘Stel dat ik word afgewezen!’. Tegelijkertijd heb ik collega-trainer Inga Teekens wel eens horen zeggen: “Als je niet vraagt wat je wilt, krijg je wat er overblijft. En dat is meestal niet wat je wilt…”

Gelukkig kan Geweldloze Communicatie helpen om met mededogen naar die oordelen en angsten te kijken. En, wellicht nog belangrijker, het kan je ondersteunen om helderheid te krijgen over je verlangens. Dat kan door je bewust te worden van je behoeftes en om die concreet te maken door een verzoek te doen aan jezelf en/of anderen.

Voorbeeld 1:
Stel dat je druk voelt om iedere maand rond te komen met je budget. Als je daarbij stilstaat realiseer je je dat je behoefte hebt aan (financiële) ruimte en aan rust. Een verzoek aan jezelf kan dan zijn: ‘Laat ik eens rondkijken of ik goedkoper kan wonen zonder aan woongenot in te boeten’, of ‘Ben ik bereid om bij 2 andere energieleveranciers (of internet-providers) offerte op te vragen om te kijken of ik zo kan besparen?’.

Voorbeeld 2:
Stel dat je een verlangen hebt naar meer uitdaging in je werk en je het, vanwege de onzekerheid, niet ziet zitten om van werkgever te veranderen. Dan zou je aan je leidinggevende of iemand van HR het verzoek kunnen doen of hij/zij je wil ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan of project binnen je organisatie.

Suggestie: gebruik deze periode rond Sinterklaas eens om een verlanglijstje voor jezelf op te stellen en koppel daar ook concrete verzoeken aan. Als je verzoeken hebt naar een ander vergeet dan niet om ook het onderliggende verlangen (de behoefte) te delen. Mijn ervaring is dat de bereidheid van de ander om ja te zeggen op je verzoek daarmee aanzienlijk toeneemt!


Meer oefeningen

Informatie over trainingen

Downloaden herinneringskaartjes

Vul hier je e-mailadres in voor de nieuwsbrief:
logo CNVC De trainers van Ai-opener zijn gecertificeerd door het 'Center for Nonviolent Communication'..

KMO