Ervaring onderwijs in Zwitserland (Mandy)

Ik heb meer dan 10 jaar geleden met veel plezier een aantal cursussen bij jullie gevolgd en ben daarna naar Zwitserland verhuisd. Ik heb inmiddels twee schoolgaande kinderen. Mijn kinderen krijgen een paar keer per jaar Chili conflicttraining van het Rode Kruis. Ze leren dan onder andere het verschil tussen  ‘giraffen’ en ‘wolven’ taal. Mijn dochter van 9 heeft onlangs de ‘opleiding’ tot Pausenengel gedaan. Ze moet dan samen met een ander kind in de pauze conflicten identificeren en faciliteren bij het oplossen. De lesstof was voor een groot deel ook gebaseerd op Geweldloze Communicatie (zo wordt het overigens nergens genoemd). Wat mij betreft mag er nog véééél meer aandacht komen voor Geweldloze Communicatie in het onderwijs, maar het maakt me blij om te zien dat mijn kinderen er in ieder geval al iets van mee krijgen op zo’n jonge leeftijd. Nu ik nog, het is hoog tijd voor een opfriscursusje 🙂

NB ik stuur deze mail alleen uit een behoefte om iets te delen waar ik blij en hoopvol van wordt. Misschien zijn scholen in Nederland inmiddels ook al wel zo ver, zo niet dan is het wellicht een hoopvol baken voor de nabije toekomst. 

Mandy Bosch-van de Pas