Jongens

In juni stuurden we onze 100e inspiratiemail rond. Voor ons was dat aanleiding om een persoonlijk inkijkje te geven in wat Geweldloze Communicatie voor ieder van ons betekent en waarom het ons, al zo lang, inspireert. In deze blog de ervaring van Dionne.

Ik leerde het gedachtegoed van Marshall Rosenberg kennen toen onze jongens 4,5 en 1,5 jaar oud waren. En wat heeft dat een impact gehad! Waar voor mij altijd al glashelder was dat ik kinderen de ruimte wil geven om op te groeien in hun eigenheid, gaf Geweldloze Communicatie me soms ook letterlijke woorden om dat vorm te geven. Door bewuster mijn intentie te leven, heb ik andere keuzes gemaakt; keuzes die werkelijk vertrouwen en eigenheid in gezamenlijkheid ondersteunden.

Inmiddels zijn ze 17,5 en 14,5 jaar oud; vaak hoor ik dan “pubers, dat is ingewikkeld”. En ik herken dat zo niet. We kunnen het namelijk hebben over onze verschillende ideeën, ze weten me te vinden voor vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen en ik breng zaken op waarvan ik inschat dat ze belangrijk zijn om aandacht aan te besteden. Dit betekent niet dat het altijd allemaal pais en vree is, we blijven bewegen; het betekent wel dat er een diepgeworteld vertrouwen is in onszelf en in de wederzijdse betrokkenheid, dat je mag zijn. Of zoals de oudste een paar weken geleden schreef: “Al is het soms moeilijk van beide kanten, uiteindelijk komen we er altijd uit, vrolijk en wel”.

Dionne Verbeet