Mag het licht uit? Of: besluiten nemen met de groep

Het gebeurt geregeld tijdens een training dat iemand vraagt of er licht aan mag of uit. Een raam geopend kan worden of gesloten. Een pauze korter kan duren of langer.

Op de vierde dag van De Vijfdaagse kwam na 10 minuten de vraag: “Kan de verlichting misschien uit?” In de minuten daarna ontspon zich een wirwar van reacties. Drie mensen reageerden, met een bezwaar, een alternatief en een steunbetuiging. Ik greep de vraag aan om ‘live’ te oefenen met het doen van verzoeken en het nemen van besluiten als groep. Door iedereen te helpen behoeften te identificeren. En mensen uit te nodigen om in plaats van een ‘ja, maar…’ eerst te vertellen aan de vorige spreker wat ze hadden gehoord. Net zolang tot we alle behoeften boven water hadden. Om daarna in groepjes te brainstormen over strategieën die voor iedere behoefte zou kunnen werken. En tenslotte over 1 van die oplossingen samen te besluiten.

Het effect?

Mensen vertelden dat ze bewust werden van gewoontes. Om ‘ja’ te zeggen tegen een voorstel omwille van de harmonie, zélfs als dat voorstel ten koste zou gaan van hun fysieke welzijn. Om ‘kies jij als trainer maar gewoon’ te zeggen omwille van de voortgang, zelfs als dat zou betekenen dat sommigen zich daarin niet zouden kunnen vinden. Om ‘nee’ te zeggen wanneer ze er niet op vertrouwden gehoord te zijn.

Na 45 minuten zetten we stoelen bij een raam, plaatsten we de flip-over in het daglicht, koos ieder een plek die aangenaam voelde en checkten we nog twee keer die dag of de oplossing nog voor iedereen werkte. Een uitkomst die voor iedereen en alle behoeften werkte, in plaats van een ‘oplossing’ voor degene met het grootste ongemak, de luidste stem, of de meeste macht.

Ik werd er net zo blij van als de deelnemers. Niet vanwege de oplossing per sé. Maar omdat ik er hoop en vertrouwen uit put om te merken dat oplossingen mogelijk zijn als we de moed hebben om aandacht te richten op behoeften die spelen en de intentie hebben om zorg te dragen voor ieders behoeften!

Christiaan Zandt

P.S. Voor iedereen die dit wil leren faciliteren in een grote of kleine groep kan ik de leergang Bemiddelen op basis van Geweldloze Communicatie aanraden. Die start al in februari, dus wacht niet te lang met inschrijven als je nog mee wilt doen: https://www.ai-opener.nl/naar-het-hart-van-het-vuur-leergang-bemiddeling-op-basis-van-geweldloze-communicatie/