Verbeter de interne en externe samenwerking met Verbindend Communiceren

Tijdens een tweedaagse heisessie in juli 2023 hebben Martin en Christiaan gedurende één dag een training Verbindende Communicatie gegeven. In de ochtend heeft Martin ons meegenomen in het model van verbindend communiceren (waarneming, gevoel, behoefte en verzoek) en empathisch luisteren. Eén van de vele verhelderende inzichten was dat een positief of negatief gevoel voortkomt uit een behoefte die wel/niet vervuld is, maar het gesprek tussen mensen eigenlijk nauwelijks over die onderliggende behoefte gaat. Martin heeft ons uitgelegd hoe je vervolgens die behoeftes kunt verkennen om tot een win-win situatie in de samenwerking te komen. Het was een hele leerzame ochtend met meer dan voldoende mogelijkheden tot interactie en het stellen van vragen.

In de middag is het team in twee groepen gesplitst voor twee parallelle workshops onder begeleiding van Martin en Christiaan. De middag is gebruikt om individueel en met elkaar in kleine en grotere groepen te oefenen met relevante werksituaties. Denk daarbij onder andere aan het geven van feedback, het omgaan met weerstand, het voeren van een lastig gesprek en het helder en inspirerend overbrengen van een boodschap. Het was heel fijn om in een veilige setting te oefenen met toepassen van het model van verbindend communiceren en de doorvertaling te maken naar werksituaties. Een waardevol besef was bijvoorbeeld dat er een duidelijk verschil is tussen een waarneming en een oordeel, en hoe dat doorwerkt in communicatie tussen mensen.

Martin en Christaan beheersen de materie uitstekend en brengen het op een hele prettige en toegankelijke manier over op een groep mensen. Het was een super interessante en nuttige dag met nieuwe inzichten die iedereen in zijn/haar werk concreet kan toepassen en gaan bijdragen aan meer verbinding, minder stress en een prettiger werksfeer. Concluderend, een aanrader voor iedereen (en elke organisatie) om je onder te (laten) dompelen in verbindend communiceren.

Marijn den Boer
Regionaal Informatie en Expertise Centrum Amsterdam Amstelland