Clint Eastwood en de ‘omdat’

Herken je dat het lastig kan zijn om onderstaande uitspraken in ontvangst te nemen vanwege het directe verband dat wordt gelegd tussen iemands gevoel en jouw gedrag?

Voor mij komt dat omdat de ik-persoon in bovenstaande zinnen de verantwoordelijkheid voor haar/zijn gevoelens bij de ander legt. De ik-persoon suggereert dat de ander haar/hem boos of verdrietig maakt zonder het eigen aandeel te erkennen…  Eén van de krachtige uitgangspunten van Geweldloze Communicatie is de helderheid dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen gevoelens.  En dat mijn gevoelens weliswaar kunnen worden getriggerd door de ander maar dat ze worden veroorzaakt door (on)vervulde behoeftes in mij.

Dus niet “Ik ben gefrustreerd omdat jij alleen feedback geeft over zaken waar je ontevreden over bent.” Maar: “Als jij alleen feedback geeft over zaken waar je ontevreden over bent voel ik me gefrustreerd omdat ik behoefte heb aan erkenning voor mijn inzet en balans in zaken die wel/niet naar tevredenheid zijn verlopen.”

Of in plaats van “Ik voel me verdrietig omdat jij niet bent gekomen.” wordt het “Als ik bedenk dat je niet bent gekomen voel ik me verdrietig omdat ik behoefte heb aan verbinding.”

Bij het toepassen van het Geweldloze Communicatie model betekent dit dat ik de omdat niet plaats tussen de waarneming en mijn gevoel maar tussen mijn gevoel en mijn behoefte. Ofwel mijn behoefte (en niet het gedrag van de ander) is de oorzaak van mijn gevoel. Het gedrag van de ander is ‘alleen maar’ de aanleiding. Waarbij ik direct erken dat, als ik me gefrustreerd of boos voel, ik het soms lastig vind om me dat te herinneren.

In dit filmpje legt iemand Clint Eastwood uit (die hier symbool staat voor een cowboy die niet in contact is met zijn gevoelens) hoe dat in elkaar zit. Ik merk dat ik er vrolijk van word vanwege de creativiteit van de bedenker. Als Spaans niet je beste taal is kun je rechtsonder klikken voor Engelse ondertiteling.

Suggestie: sta in situaties die je triggeren eens bewust stil bij de vraag: op welke plek plaats ik de ‘omdat’?

Martin van der Meulen

Klik hier voor ons aanbod introductietrainingen waar de plek van ‘omdat’ uitgebreid aan de orde komt.