Ervaring Nicole

“Tien jaar geleden heb ik een driedaagse cursus Geweldloos Communiceren gevolgd. Toen de docente een mooie cirkel trok om de vier stappen (waarnemen – gevoel – behoefte – verzoek) en daarbij vertelde dat het eigenlijk gaat om die verbinding met die ander, kwam er van binnen een heel duidelijk: Nee, dat wil ik niet! Schrik! Wat is er aan de hand?

Het heeft tien jaar mogen sudderen. In oktober 2020 ben ik opnieuw een training gaan doen, dit keer 5 dagen. En dat bleek een schot in de roos. Vijf dagen is heel fijn om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten.

Veel was al bekend maar moest toch weer helemaal opnieuw worden bekeken. De groep was zodanig open, oprecht en vrij dat het heerlijk was om ook jezelf helemaal te laten zien zoals je bent. Samen door alle stappen gaan was werkelijk bijzonder: ik heb van iedereen zoveel geleerd.

Maar het meest heb ik geleerd van de Jakhals! Die leerde mij wat empathisch luisteren eigenlijk is: je niet verliezen in de ander.
Hierdoor heb ik ingezien dat ik niet zuiver in relaties stond. Eigenlijk verwachtte ik iets van die ander: een bevestiging, een schouderklopje. Kortom, ik gedroeg mij als een kind dat aandacht nodig had.

Door dit in te zien verviel die verwachting naar anderen waardoor er opeens meer ruimte vrij kwam voor mijzelf. Meer kleur, warmte en openheid. Hierdoor is het voor mij nu mogelijk de ander echt te zien zoals hij of zij is, de relatie is gelijkwaardiger. Verder is het nu ook voor mij mogelijk een Nee te zeggen of een Nee te horen. Ik zit niet meer aan die ander vast voor die broodnodige erkenning.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel energie dat scheelt en hoeveel eenvoudiger en oprechter een relatie en daarmee mijn leven wordt.

Er blijft werk aan de winkel maar vanuit dit nieuwe startpunt werk ik momenteel met zoveel meer plezier en  liefde.” 

Nicole Schmaloer