Ervaring – Reconnecting to joy (Saskia Stern)

Toen ik hoorde dat Ai-opener in het kader van haar 15 jarig jubileum Ike Lasater had uitgenodigd om een training te komen geven samen met Christiaan, was ik meteen enthousiast. Ik heb eerder boeken van Ike gelezen en wilde de kans om 2 dagen met hem te werken graag benutten. En ik ben heel blij dat dat ook gelukt is; mijn behoefte aan leren en ontwikkelen is zeker vervuld!

Reconnecting to Joy: wat een mooi onderwerp om 2 dagen met een groep ervaren trainers in Geweldloze Communicatie mee bezig te zijn. Vrolijkheid, genieten, spelen stonden op de voorgrond, in plaats van kijken naar de dingen die niet zo gaan als je zou willen. We hebben onderzocht wat ‘joy’ voor ieder van ons betekende; hoe effectief het is als je vanuit ‘joy’ empathie geeft. We hebben ons bezig gehouden met oefeningen in dankbaarheid, en de kracht die daarvan uit gaat.  Een goede tip die ik hieruit meeneem is: als je werkt met een groep of een team en je start met een rondje waarin je ieder vraagt zich uit te spreken over wat je waardeert of waar je dankbaar voor bent, dan zet dit de toon voor de rest van de bijeenkomst.

Ook heb ik opnieuw de kracht ervaren van het proces van Rouwen en Vieren en dan Leren (in plaats van de pijn vermijden of er snel overheen te stappen). En binnen het Leren zal ik de tip van Ike zeker onthouden; zorg voor een ‘restoring agreement’ met jezelf: ‘als het me niet lukt om de verandering die ik wilde te bereiken, dan doe ik …. (iets wat je vooraf voor jezelf bedenkt)’. Hij noemde dit een ‘hope-management-tool’  of zoals hij als Amerikaan uit Texas zei: “How to get back on the horse”.

We sloten af met het met elkaar bedenken van nieuwe oefeningen om vanuit vrolijkheid of spel in een training aan de slag te gaan. Het werkte aanstekelijk, de prachtige ruimte die we mochten gebruiken bij deze training was vol van vrolijkheid.

De reflectievragen die we steeds gebruikten deze dagen waren voor mij ook heel effectief: na elke oefening vroegen we ons af:

  • Wat betekent dit voor mij?
  • Hoe is dit van toepassing in mijn leven?
  • Hoe zie ik mezelf dit meenemen in wat ik doe?

En zo waren we elke keer ook weer bezig met zelfverbinding, omdat dat toch de kern bleek te zijn van Reconnecting to Joy.

Saskia Stern