dampend hete kop koffie

Ik wíl helemaal niet naar jou luisteren!

Het gebeurde me een aantal keren, de afgelopen maanden.

Vanuit verschillende organisaties in onderwijs en zorg was de vraag gekomen om een training te geven waarin ‘luisteren’ of ‘empathie’ centraal stond.  En nog voor we goed en wel met de eerste oefening aan de slag gingen, waren de eerste opmerkingen al geuit:

Wat is er mis met grenzen stellen?
Moet ik dan altijd maar meegaan met de ander?
Maar er zijn toch gewoon dingen die leerlingen moeten doen?

Iedere keer was ik verrast.
Was dit niet de groep die zelf had aangegeven dat het zo belangrijk zou zijn om meer te oefenen met luisteren?

Ik bleef bij de focus van de training en luisterde. Naar hoe weinig tijd en ruimte mensen soms ervaren om te luisteren. Dat ze wel willen, maar tegelijkertijd aan afspraken, regels en protocollen hebben te voldoen. Dat ze zelf ook graag gehoord willen worden voor de stinkende best die ze doen om te helpen. Hoe frustrerend en machteloos het kan voelen om niet de verandering te zien waarop ze hopen. En iets van erkenning ook voor de uitdagingen die ze zien.

Leren luisteren naar anderen kan voor mij niet losgekoppeld worden van leren luisteren naar mezelf. De ruimte die ik heb om te luisteren naar anderen is voelbaar in mijn lijf. En als ik me niet bewust ben van die ruimte, loop ik soms plotseling tegen die grens aan. Ik verhard.
Dat zijn de momenten waarop mijn argumenten scherper worden, mijn blik verandert en mijn stem luider wordt. Ik ga het dan hebben over wat er mis is, hoe het hoort en wat moet.

Ieder van ons heeft te maken met druk en zorgen, van klein tot groot. Van ruzie met een computer die constant aan het updaten slaat tot gedoe met de buren. Van zorgen over geld en gas tot verdriet over de staat van de wereld. Het verkeer gaat te langzaam of te snel, en andere mensen komen te dichtbij of blijven juist op grote afstand. We willen de ander best horen, als we zelf ook ervaren dat we gehoord en gezien worden.

Dat wensen we jullie, als Ai-opener-team, voor de komende weken toe: voldoende rust en liefde in je lijf om te delen met mensen die je dierbaar zijn.

Christiaan Zandt 

Christiaan geeft voor Ai-opener o.a. de Leergang Bemiddelingsvaardigheden en is één van de hoofdtrainers van de leergang Train de NVC-trainer.