Sinds 2004 dragen we als Ai-opener van harte bij aan het toegankelijk maken van Geweldloze of Verbindende Communicatie via trainingen, workshops, onderwijsmiddagen, management­sessies en andere manieren. Vanaf 2018 is daar de community-middag bijgekomen, een middag vol inspiratie en uitwisseling! En dit jaar organiseren we die op 6 oktober. Niet geheel toevallig de geboortedag van Marshall Rosenberg, grondlegger van Nonviolent Communication (NVC). We nodigen iedereen uit om te vieren wat dit gedachtengoed ons allen brengt. Naast bekende gezichten hopen we ook nieuwe mensen te ontmoeten. Wil jij je enthousiasme over Geweldloze Communicatie delen met anderen? Neem gerust introducés mee.

Het programma

Om de middag zowel inspirerend als interactief te maken hebben we twee sprekers uit de community gevraagd om hun ervaringen te delen. Daarna(ast) kun je kiezen uit vier verschillende workshops door Ai-opener trainers over een thema waar zij passie voor hebben. Én er is natuurlijk tijd ingeruimd om elkaar te kunnen ontmoeten tijdens de pauzes en de borrel.

Hieronder vind je het programma:

13.00 Inloop/Ontvangst
13.30 Opening, ontmoeting en sprekers

 • Susan Jedeloo, onderzoeker, docent en HBO-onderwijsvernieuwer: Van ‘Wilde wens’ naar realiseren in de praktijk, Verbindende Communicatie implementeren binnen de Hogeschool Rotterdam.
  Van ‘Wilde droom’ naar realiseren in de praktijk..   VC implementeren binnen de Hogeschool RotterdamIk weet het nog goed, de eerste dag van het Train de Trainers programma met Martin van der Meulen en Jan van Koert in 2015. Verwoord je ‘Wilde dromen’, durf groots te denken. Ik schreef op: Binnen de Hogeschool Rotterdam Verbindend Communiceren implementeren. Ondenkbaar toch? Collega’s vinden het maar soft dat ‘Geweldloos Communiceren’…  Wat startte met een keuzevak leidde tot experimenten binnen het reguliere curriculum van Verpleegkunde en wetenschappelijke publicaties als resultaat. Er volgde een cursus ‘Gespreksvoering op basis van VC’ voor studenten ‘Leraar Gezondheid en Welzijn’, een intervisie methodiek voor studenten en training van collega’s. De weg naar bredere implementatie is ingezet, gesteund door een NRO Comeniusbeurs.
  Ik geef jullie een kijkje in het ‘hobbelige’ pad met ups- en downs, kansen die hebben bijgedragen aan volhouden en stappen zetten. En natuurlijk, waar we nu staan met professionalisering van docenten. Hoe verloopt de enorme uitdaging om VC zorgvuldig te implementeren in het nieuwe transprofessionele onderwijsprogramma waar 1200 studenten van diverse opleidingen gedurende een semester in participeren en februari 2024 van start gaat? Samen met Eva Maria Schneijderberg, mijn compagnon op dit pad, dromen en bouwen we verder.Dr. Susan Jedeloo is Hogeschool Docent bij het Instituut voor de Gezondheidszorg, onderzoeker binnen het Kenniscentrum Zorginnovatie en kandidaat voor CNVC Certificering.https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/projecten-en-publicaties/zorginnovatie/zelfmanagement-en-participatie/Verbindend-Communiceren-als-sleutel-voor-effectieve-transdisciplinaire-communicatie-en-samenwerking/
 • Astrid van Houwelingen, teamleider klachtopvang bij het LSR en klassiek homeopaat: Toepassen van Verbindende Communicatie in de klachtopvang aan cliënten van organisaties in zorg en welzijn.

  Het LSR heeft als doel om de kwaliteit van zorg te verbeteren vanuit cliëntenperspectief. En om (mede)zeggenschap van cliënten te versterken. Dat doet ze o.a. door het leveren van vertrouwenspersonen en klachtenfunctionarissen die cliënten die gebruik maken van zorg- of welzijnsinstellingen ondersteunen bij hun onvrede of bemiddelen bij klachten. Vanwege het lastige krachtenveld waarin en de verschillende belangen waarmee vertrouwens­personen en klachtenfunctionarissen werken is verbindende communicatie essentieel.

  Enkele jaren geleden ben ik zelf in aanraking gekomen met Verbindende Communicatie en sindsdien heb ik daar diverse trainingen in gevolgd. Vanuit mijn rol als teamleider Klachtopvang bij LSR, waarin ik ook verantwoordelijk ben voor de scholing, heb ik het initiatief genomen om dit in de organisatie te introduceren. Resultaat is dat medewerkers van het LSR sinds twee jaar een 2,5 daagse training Verbindende Communicatie kunnen volgen. Waarbij ze keer op keer aangeven hoe enthousiast ze daarover zijn en hoe hen dat helpt in hun werk. In deze presentatie zal ik kort delen wat Verbindende Communicatie me persoonlijk brengt. Ook ga ik in op hoe we ermee experimenteren binnen de organisatie om de medewerkers te ondersteunen bij hun werk en hoe de medewerkers op hun beurt Verbindende Communicatie inzetten in hun werk in de klachtopvang.

15.00 Pauze

15.30 Vier workshops door Ai-opener trainers

Wellicht herken je dat er momenten in je leven zijn geweest die je had willen vieren, maar wat om allerlei redenen niet is gebeurd, bijvoorbeeld die speciale verjaardag, dat bijzondere contact, die belangrijke mijlpaal, een waardevolle vriendschap, of…..

In deze workshop is er gelegenheid om stil te staan bij de keuzes die je maakte én dit vieren alsnog te doen: ofwel die middag “There and then”, of door een strategie te bedenken voor “How and when”.

Doe je mee?

Zolang we geen glazen bol hebben om de toekomst te voorspellen, blijft het gebeuren dat dingen anders gaan dan verwacht. Veranderende behoeften en omstandigheden vragen om aanpassing en dat kán voor ongemak zorgen. We gaan allemaal op een andere manier met dat ongemak om. Bij de een uit dat zich in oordelen over zichzelf (“ik had daar ook beter over moeten nadenken toen ik het plande!”), bij de ander richten de pijlen zich meer op een ander (“Waarom maakt ze van een mug een olifant?!”). En ook onze omgeving doet een duit in het zakje met haar ‘afspraak is afspraak’ of ‘pluk de dag’! In deze korte workshop verkennen we hoe we de verbinding en de zorg waarmee we afspraken maakten ook kunnen beoefenen als we afspraken (willen) aanpassen of breken.

Enige tijd geleden hoorden mijn grote liefde en ik dat hij ongeneeslijk ziek was. Een donderslag bij heldere hemel. Door het gedachtengoed van Marshall Rosenberg, is het ons gelukt om het leven te vieren tot aan de laatste adem van mijn lief.

Wàt ons te wachten stond was onduidelijk, maar hóe we daarin wilden staan was wèl duidelijk: steeds checken op onze behoeften! Dit heeft deze laatste fase samen tot een intiem, warm, vrolijk en levenslustige periode gemaakt, waardoor mijn man met nieuwsgierigheid en tevredenheid kon sterven en het mij lukte om hem te laten gaan en in dankbaarheid te rouwen en mijn leven terug op te pakken.

Wil je hierover meer horen, uitwisselen, tips krijgen en geven? Je bent van harte welkom in deze workshop!

Steeds vaker komen we mensen tegen die bezig zijn om Geweldloze of Verbindende Communicatie een plek te geven binnen hun organisatie. Ze wijzen collega’s op een van onze trainingen of vragen bijvoorbeeld of we willen meedenken over vragen als: Hoe pak je het aan als je meer verbindende communicatie wilt in jouw organisatie? Hoe verzamel je als ambassadeur mensen om je heen met wie je een verschil kunt maken? Hoe ga je om met twijfels en kritiek?

Inmiddels hebben we hiermee behoorlijk wat ervaring opgebouwd. We bieden incompany trainingen, verzorgen supervisie, coachen medewerkers en doen teamcoachings. Om jullie op deze communitymiddag met elkaar in contact te brengen en te ondersteunen met onze ervaring, geef ik een workshop voor als je:

 • zelf ervaring hebt met Verbindende Communicatie en daar enthousiast over bent
 • er serieus over denkt om Verbindende Communicatie in je organisatie te introduceren of daar al mee bezig bent
 • benieuwd bent hoe anderen in hun organisatie te werk zijn gegaan
 • concrete tips wil die je als individu (ambassadeur) en je organisatie verder kunnen helpen

 

17.00 Afsluiting met een hapje en drankje.

 

Praktische informatie
We organiseren de community-middag op onze eigen locatie ‘Plek voor gesprek’: Gebouw De Heuvel in het centrum van Rotterdam bij de Laurenskerk en de markthal.

Deelname kost € 15,-, € 25,- of € 35,-. Om de community-middag voor iedereen toegankelijk te maken doneren de sprekers, trainers en organisatoren (Tineke en Eva Maria) hun tijd. Vandaar dat je al voor € 15,- kunt deelnemen. Je kunt er ook voor kiezen meer te betalen. Alle extra inkomsten gaan naar het project van collega-trainer Léontine Keijzer-Gango in Burkina Faso >>

We hopen dat het programma van de community-middag je zodanig inspireert dat je ervoor naar Rotterdam komt. Hartelijke groet en we kijken er naar uit om een aantal van jullie op 6 oktober te ontmoeten!

Inschrijven