Timing is communicatie

Een grap, hulp, advies en zelfs een luisterend oor – timing kan verbinding maken of breken. Wanneer luister je in stilte en wanneer vertel je iets van wat je hebt gehoord? Wanneer deel je iets van wat jou bezighoudt en wanneer stóp je een gesprek?

In trainingen van een dagdeel of een dag staan we meestal stil bij een paar principes en oefenen we vervolgens enkele vaardigheden die passen bij de praktijk van de deelnemers.  Als we oefenen met empathie is er soms een moment waarop iemand verzucht: “…maar wat nu als iemand behoefte heeft aan hulp? Ik kan toch ook gewoon advies geven?” Of iemand anders merkt op tijdens het oefenen met verbindend uiten: “Verzoek, verzoek… er zijn momenten dat ik gewoon wil zeggen waar het op staat!”

Voor mij is het voortdurend oefenen geblazen, om steeds weer de beweging te maken van ‘geweldloze communicatie doen’ naar ‘verbinding beoefenen’. Ik wil varen op de wijsheid van mijn onderbuik, de ontspanning van een lach benutten, hulp van anderen horen, en van het circus aan jakhalzen in mijn hoofd genieten. Dat vraagt om integratie, om het verbinden van die delen. Regelmatig contact met anderen in een oefengroep of intervisie kan hierbij helpen. Of het bijhouden van een logboek met ervaringen met jouw inzichten daarbij. Of kiezen voor een training die zich uitstrekt over meer dan 1 of 2 dagen.

Christiaan Zandt

De Vijfdaagse is zo’n training, verspreid over meerdere maanden, met tussentijds contact met andere deelnemers. Kijk hier voor meer informatie.