logo

Train-de-trainer Nonviolent Communication

Ai-opener en Vine coaching & training organiseren in 2022 voor het twaalfde achtereenvolgende jaar een Train-de-trainer Geweldloze Communicatie (GC). Deze training is voor iedereen die GC, op bewust-bekwaam niveau heeft geïntegreerd en die het gedachtengoed wil delen en uitdragen.

Trainingen die algemene trainersvaardigheden aanleren zijn ruim voorhanden en daarom focust deze training specifiek op wat een training in Geweldloze Communicatie anders maakt dan andere trainingen!

Trainingsprogramma

We werken in 4 meerdaagse blokken. De thema’s en onderwerpen van de vier blokken zijn:

Blok 1: De blik op ‘ik’ (Verbinding in mezelf)

 • Het bouwen van een training vanuit principes en vanuit een model
 • Het creëren van verbinding en veiligheid in een groep
 • Omgaan met oordelen over mijzelf als trainer voor en tijdens een training
 • Ontwikkelen en uitproberen van werkvormen
 • Gasttrainer: inclusie en diversiteit

Blok 2: De blik op ‘Jij en ik’ (Verbinding in mijn relaties)

 • Omgaan met spanning tussen mijzelf en een ander binnen de context van een groep (zoals co-trainer, individuele deelnemer, coachee, etc.)
 • Werken met uitdagende situaties: empathy before education
 • Methode Klaus Karstadt
 • Coregulatie, omgaan met intensiteit
 • Ontwikkelen en uitproberen van werkvormen
 • Voorbereiden van trainingsopzet
 • Gasttrainer: interpersoonlijk interventies

Blok 3: De blik op ‘wij’ (verbinding in de groep)

 • Trainingsopzet presenteren
 • Presentatiekracht (stemprojectie, beweging, etc.)
 • Benutten van de dynamiek in een groep
 • Groepsinterventies: De kunst van het vragen stellen
 • Feedback verzamelen in een groep: vormen en ervaringen
 • Ontwikkelen en uitproberen van werkvormen
 • Gasttrainer: Groepsdynamieken en systemisch werken

Tussen blok 3 en 4 geven deelnemers een workshop, training of lezing voor particulieren of binnen een organisatie. Deze wordt opgenomen en later wordt daar (in het vierde blok) feedback op gegeven door zowel directe collega-deelnemers als trainers.

Blok 4: ‘the pudding’, the proof is in the eating

Rond blok 4 komen alle aspecten geïntegreerd aan de orde. Dit blok staat dan ook in het teken van het delen van ervaringen en feedback ontvangen op gegeven training/workshop/lezing.

Verbinding en inspiratie tussen de blokken

Tussen de blokken door worden 3 digitale sessies van ongeveer 1 uur aangeboden, waarbij wordt ingegaan op praktijkervaringen van deelnemers en er ruimte is voor verbinding met elkaar.

Over de trainers

Zowel Martin van der Meulen, Christiaan Zandt, Elkie Deadman als Anja Nekeman, die de training (bege)leiden, zijn door de organisatie van Marshall Rosenberg gecertificeerd als NVC-trainers. Dit houdt o.a. in dat CNVC er vertrouwen in heeft dat zij de integriteit van het gedachtegoed van NVC (kunnen) waarborgen en dat deze trainers Geweldloze Communicatie over kunnen brengen in harmonie met de visie zoals Marshall Rosenberg die heeft ontwikkeld.

Samenwerken rond een doelgroep of thema

Deelnemers die een focus delen op een onderwerp, werkveld of doelgroep (zoals onderwijs, zorg, VC in not-for-profit-organisaties of jongeren) worden ondersteund om gedurende de looptijd van de training ervaringen en inspiratie uit te wisselen in ‘focusgroepen’. Het doel van deze groepen is om samen te leren hoe de doelgroep effectief te bereiken en te trainen is.

Meekijken met ervaren trainers

Ter inspiratie en om met verschillende trainingsstijlen in aanraking te komen, werken we met vier trainers in verschillende samenstellingen. Indien gewenst kun je, tegen verblijfskosten van € 35 per dag, als assistent/waarnemer aanwezig zijn bij een tweedaagse training van één van de trainers.

CNVC-certificering

Wij geloven dat deze training voor mensen die zich (willen) laten certificeren als trainer Geweldloze Communicatie door het Center for Nonviolent Communication zeker zal bijdragen aan integratie en vaardigheid. De 11,5 trainingsdagen tellen mee voor de trainingsuren voor certificering, al staat de training verder los van het certificeringtraject.

Toelatingscriteria

 • Minimaal 16 dagen training NVC bij een CNVC-gecertificeerde trainer. Bij gevolgde NVC-trainingen bij een niet gecertificeerde trainer vindt afstemming plaats met de trainer.
 • Denk je eraan om de Train-de-trainer-opleiding te gaan volgen, dan verzoeken we je om aan de tweedaagse ‘Werkvormen Workshop’ mee te doen, omdat een belangrijk deel van het werk als trainer staat of valt met de werkvormen die we inzetten. Als je daarvoor of daarna inschrijft voor de Train-de-trainer, dan doe je mee aan deze tweedaagse voor de helft van de prijs.
 • Een (telefoon)gesprek met één van de trainers, bij voorkeur een trainer die je nog niet kent.

Aantal deelnemers

Minimaal 10, maximaal 16

Data

n.n.b.

Studiebelasting

Contacturen : minimaal 96
Voorbereidingsuren : minimaal 50

Prijzen

De deelnameprijs voor het ‘Train de trainer’-traject, bestaande uit 11,5 dagen training, bedraagt voor particulieren € 2.250,-. Voor deelnemers waarvan het bedrijf/de organisatie deelname betaalt is de prijs € 5.125,- (vrijgesteld van BTW). Indien het je eigen bedrijf is en je valt in de categorie Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP), bedraagt het tarief € 3.075,- (vrijgesteld van BTW). Deze prijzen zijn inclusief alle trainingsmaterialen en excl. de kosten van de accommodatie.

Deelnemers uit België kunnen voor deze opleiding een subsidieaanvraag doen bij de kmo-portefeuille en zo tot 30% van het nettobedrag laten subsidiëren.

We hebben in eerdere ‘Train de trainer-NVC’ ervaring opgedaan met een locatie waar we enthousiast over zijn (www.beukenhaeghe.com). De verblijfskosten hiervan bedragen € 850,-. Dit is inclusief 7 overnachtingen op een tweepersoons¬kamer met douche op de gang, alle maaltijden, koffie/thee en fruit en alle trainingsruimtes die we ter beschikking hebben. Voor deelnemers die behoefte hebben aan meer privacy zijn enkele éénpersoonskamers beschikbaar voor € 60,- extra per blok.

Indien de kosten voor deelname voor jou een onoverkomelijk probleem vormen willen we je vragen toch contact op te nemen zodat we in overleg naar een oplossing kunnen zoeken die zowel voor jou als voor ons zou kunnen werken. Eventueel kan er, na overleg, ook in 2 termijnen worden betaald.

Aanmelding

Je aanmelding is definitief na ontvangst door Ai-opener van een aanbetaling van € 200,- en het volledig ingevulde inschrijfformulier. Na een intakegesprek op volgorde van aanmelding besluiten we over deelname. Het resterende deelnamebedrag ontvangt Ai-opener dan graag uiterlijk vier weken voor aanvang van de training op rekening NL27 TRIO 0212 41 83 00 t.n.v. Ai-opener te Rotterdam.

Annulering

 • Bij annulering door de organisatoren krijg je het volledige bedrag teruggestort.
 • Bij annulering door de deelnemer voor vier weken voor aanvang van de training wordt het betaalde bedrag teruggestort minus de aanbetaling van € 200,-.
 • Bij annulering na vier weken voor aanvang van de training wordt het betaalde bedrag minus de aanbetaling van € 200,- teruggestort als je zelf een andere betalende deelnemer vindt die wordt toegelaten of als je plaats door iemand van de wachtlijst kan worden ingenomen.

Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ingrid Bouland op 06-123 456 75 of een e-mail sturen naar info@ai-opener.nl.

Informatie of advies INFO
Soms wil je even overleggen over je vraag. Dat kan.
CONTACT