logo

Train-de-trainer Nonviolent Communication

Vine training & coaching en Ai-opener organiseren in 2018 voor het negende achtereenvolgende jaar een Train-de-trainer Nonviolent Communication. Deze training is voor iedereen die in contact is met de essentie van NVC, die wil bijdragen aan de ontwikkeling van zichzelf en anderen en het proces van NVC wil leven, uitdragen en verder wil verinnerlijken. Doelgroep is iedereen die door training, coaching, lezingen, oefengroepen of anderszins actief wil bijdragen aan vrede in de wereld en het verspreiden van het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie. Dus ook voor mensen die niet specifiek de ambitie hebben om trainer te worden.

Zowel Jan van Koert, Martin van der Meulen als Christiaan Zandt, die de training (bege)leiden, zijn door de organisatie van Marshall Rosenberg gecertificeerd als NVC-trainers. Dit houdt o.a. in dat CNVC er vertrouwen in heeft dat zij de integriteit van het gedachtegoed van NVC (kunnen) waarborgen en dat deze trainers Geweldloze Communicatie over kunnen brengen in harmonie met de visie zoals Marshall Rosenberg die heeft ontwikkeld. Deze training staat los van het certificeringtraject van het Center for Nonviolent Communication en leidt op zich niet tot certificering. Voor diegenen die dit ambiëren zal deze training wél bijdragen om het certificeringtraject met succes te doorlopen. De twaalf trainingsdagen tellen daarin ook mee.

De training is interactief. Deelnemers leren door doen en ervaren. Er wordt ook ruimte geboden voor de behandeling van door deelnemers aangereikte onderwerpen. Trainingen die algemene trainersvaardigheden aanleren zijn ruim voorhanden en daarom focust deze training specifiek alleen op het overdragen van kennis in, en het leven van, NVC met individuen en groepen.

Op basis van de ervaring van de eerste acht jaar is een manual samengesteld van ruim 60 pagina’s waarin theorie, toelichtingen en oefeningen zijn opgenomen. Verder werken we met de op YouTube verschenen ‘NVC Training Course’, waarin Marshall Rosenberg in 9 sessies van 1 uur zijn kennis en ervaring over Geweldloze Communicatie deelt. Over het algemeen zullen er twee van de drie trainers aanwezig zijn om de training te (bege)leiden.

Trainingsprogramma

We werken in 4 blokken van drie dagen. De thema’s van de vier blokken zijn:

Blok 1: ‘ik’, vrede in mezelf. Dit blok heeft als kernvraag: hoe bewaar ik op basis van NVC de rust in mezelf als ik tegen mijn eigen oordelen aanloop in mijn rol als mens/trainer/coach etc?

Blok 2: ‘jij en ik’, vrede in mijn relaties. Blok twee gaat over: hoe zet ik NVC in om vrede te creëren tussen mijzelf en de ander binnen de context van een groep (zoals co-trainer, individuele deelnemer, coachee etc.)?

Blok 3: ‘wij’, vrede in mijn omgeving. Blok drie heeft als thema: hoe kan ik als facilitator bijdragen aan de ontwikkeling én aan de harmonie in een groep en de andere omgevingen waar ik deel vanuit maak?

Blok 4: ‘the pudding’, the proof is in the eating. Rond blok 4 komen alle aspecten geïntegreerd aan de orde in een workshop/training die de deelnemers in groepjes van 2 of 3 zelf organiseren en voor publiek van buiten geven.

Onderwerpen

Tijdens de blokken komt onder meer aan bod:

 • Bij jezelf blijven, ongeacht wat de groep doet
 • De kunst van het vragen stellen
 • Vragen beantwoorden en omgaan met ‘tegenwerpingen’
 • Het verdiepen van het begrip van “key-differentiations”
 • NVC toepassen om problemen op te lossen
 • (Verbinding tussen) de componenten van het proces: demonstraties geven
 • Nee kunnen zeggen en kunnen ontvangen
 • Boosheid uitdrukken en ontvangen
 • Conflict oplossing en mediation
 • Opzetten van een training, lezing of presentatie
 • Oefeningen ontwikkelen en uitproberen
 • Feedback geven en ontvangen (o.m met behulp van video opnamen)
 • Eerlijkheid in evaluaties en het praktiseren daarvan
 • Uitvoeren van evaluaties en het ontvangen van deelnemer evaluaties

Ter inspiratie en om met verschillende trainingstijlen in aanraking te komen zullen enkele dagdelen van de training door ervaren gasttrainers worden ingevuld. Indien gewenst kun je als assistent/waarnemer aanwezig zijn bij een tweedaagse training van Jan van Koert, Martin van der Meulen of Christiaan Zandt.

Toelatingscriteria

 • Minimaal 16 dagen training NVC bij een CNVC gecertificeerde trainer of gelijkwaardig. Dit laatste in afstemming met de trainers. Kijk hier voor informatie over het voortraject bij Ai-opener.
 • Een (telefoon)gesprek met één van de trainers, bij voorkeur de trainer die je nog niet kent.

Praktische informatie

Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 16

Data:
Blok 1, 12 t/m 14 september 2018
Blok 2, 31 oktober t/m 2 november 2018
Blok 3, 9 t/m 11 januari 2019
Blok 4, 20 t/m 22 maart 2019

Tijdstippen: De blokken starten om 10.30 uur op de eerste dag en eindigen om 16.00 uur op de derde dag. Tijdens de blokken kunnen op ad-hoc basis avondactiviteiten worden voorgesteld.

Studiebelasting: Contacturen: 85, voorbereidingsuren: minimaal 50

Kosten:
1. De deelnameprijs voor het ‘Train de trainer’-traject, bestaande uit 12 dagen training, bedraagt voor particulieren € 2250,-. Voor deelnemers waarvan het bedrijf/de organisatie deelname betaalt is de prijs € 5125,- (vrijgesteld van BTW). Indien het je eigen bedrijf is en je valt in de categorie Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP), bedraagt het tarief € 3075,- (vrijgesteld van BTW). Deze prijzen zijn inclusief alle trainingsmaterialen en exclusief de kosten van de accommodatie.
2. We hebben in alle eerdere ‘Train de trainer-NVC’ ervaring opgedaan met een locatie waar we nog steeds enthousiast over zijn (www.beukenhof.nl). De verblijfskosten hiervan bedragen € 850,- of € 212,50per blok. Dit is inclusief 8 overnachtingen op een tweepersoonskamer met douche op de gang, alle maaltijden, koffie/thee en fruit en alle trainingsruimtes die we ter beschikking hebben. Voor deelnemers die behoefte hebben aan meer privacy zijn enkele éénpersoonskamers beschikbaar voor € 50 extra per blok.

Indien de kosten voor deelname voor jou een onoverkomelijk probleem vormen willen we je vragen toch contact op te nemen zodat we in overleg naar een oplossing kunnen zoeken die zowel voor jou als voor ons zou kunnen werken. Eventueel kan er, na overleg, ook in twee termijnen worden betaald.

Deelnemers uit België kunnen voor deze opleiding een subsidieaanvraag doen bij de kmo-portefeuille en zo tot 40% van het nettobedrag laten subsidiëren.

Aanmelding: je aanmelding is definitief na ontvangst door Ai-opener van een aanbetaling van € 200,- en het volledig ingevulde inschrijfformulier. Na een intake-gesprek op volgorde van aanmelding besluiten we over deelname. Het resterende deelnamebedrag ontvangt Vine dan graag voor 15 augustus 2018 op rekening NL11TRIO0390183407 t.n.v. Vine BV te Utrecht.

Annulering:

 • bij annulering door de organisatoren krijg je het volledige bedrag teruggestort
 • bij annulering door de deelnemer voor 15 juli 2018 wordt het betaalde bedrag teruggestort minus de aanbetaling van € 200,-
 • bij annulering na 15 juli 2018 wordt het betaalde bedrag minus de aanbetaling van € 200,- teruggestort als je zelf een andere betalende deelnemer vindt die wordt toegelaten of je plaats door iemand van de wachtlijst kan worden ingenomen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vine training & coaching op telefoonnummer 030-2155060 of per e-mail: welkom@vinecoaching.nl.

Informatie of advies INFO
Soms wil je even overleggen over je vraag. Dat kan.
CONTACT