Vervolgtrainingen voor mensen met meer dan 16 dagen trainingservaring

In het leven komen we steeds weer andere mensen en situaties tegen. Het is alsof we steeds worden uitgenodigd om weer een stapje verder te verdiepen. Alsof zich steeds nieuwe, vaak uitdagende momenten aandienen om onze wens om vanuit verbinding te leven meer en meer in te kleuren en vorm te geven. Op basis van de verzoeken van mensen die tenminste een jaartraining hebben gedaan, en soms daarna een leergang zoals Verbindend Leiderschap of de Train-de-trainer, ontwikkelden we vier trainingen met verschillende thema’s. Juist voor jou als geoefende enthousiasteling, die merkt dat leren en groeien nieuwe uitdagende situaties en thema’s opleveren. Juist voor jou als je samen met een groep ervaren mensen, ondersteund door 2 ervaren trainers, wilt experimenteren en verdiepen. Deze trainingen passen ook prima in het traject dat je loopt richting certificering als CNVC-trainer. Je kunt ze los van elkaar volgen of je kunt ervoor kiezen je voor meerdere in te schrijven, alleen of samen met je oefengroep.

Met al je enthousiasme over geweldloze communicatie, en na al die trainingsdagen hoor je ‘het’ zo langzamerhand toch te kunnen? Toch?

Dagen training gevolgd, enthousiast en geraakt zijn over wat geweldloze communicatie je biedt …. En dan in de privé sfeer of op je werk merken dat het ondanks al je vaardigheden en inspiratie niet lukt om te verbinden zoals je eigenlijk zou willen! Met een goede vriend of je partner val je terug in oude patronen, stopt het luisteren sneller en floept er zomaar ‘Ja, maar jij…’ uit in plaats van een verzoek. Met de kinderen krijgt opvoeding voorrang boven verbinding, en op het werk gaat het toch in de eerste plaats om een professionele houding. Het risico is, dat je je terugtrekt in oordelen over jezelf en de ander, afstand ervaart, minder vertrouwen hebt in je eigen kunnen en zo het plezier kwijtraakt van leren en experimenteren.

Van ‘hoe hoort het?’ naar ‘wat verbindt?’

“Het is in een relatie geven en nemen, en niemand is perfect.”
“Je moet als ouder toch ook de verantwoordelijkheid nemen voor de opvoeding van je kinderen.”
“Je neemt op het werk toch niet zo snel de tijd om na te gaan wat er werkelijk leeft onder de oppervlakte.”

De kern is niet of deze uitspraken wáár zijn, maar of ze je werkelijk brengen waar je naar op zoek bent: meer verbinding. We hebben soms niet door hoe subtiel onze verwachtingen en beelden inwerken op verbinding met de mensen met wie we dag in dag uit samenleven en samenwerken. En tegelijkertijd mérken we de effecten wel: we slikken onze woorden in omdat dat zo hoort, of spugen ze vol vuur uit omdat dat terecht is. Met als gevolg meer gedoe, meer eenzaamheid, meer frustratie als we merken dat het op andere plekken wél lukt om verbinding te maken. Zolang we onszelf vertellen ‘hoe het hoort’, wat ‘geweldloos’ is en wat niet en wie zijn schuld het is dat er geen verbinding ontstaat, is de kans groot dat de machteloosheid, moedeloosheid en frustratie blijven groeien op ieder moment dat we niet de verbinding ervaren die we zoeken.

Onderwerpen tijdens de training

We bieden in deze twee dagen verschillende oefeningen en oefensituaties waarin je kunt experimenteren met het leven en vormgeven van geweldloze communicatie als je in de greep bent van aannames, oude patronen en gewoontes, privé of op het werk. Onderwerpen die we in ieder geval aanbieden, zijn:

 • Hoe ontmantel ik mijn ideeën over ‘hoe het hoort’?
 • Hoe waardeer ik wat ik al doe en waar verbinding al ontstaat?
 • Hoe kom ik uit de verdediging in een oefen- en experimenteer-stand?
 • Hoe neem ik de ruimte om stil te staan en stil te zijn?
 • Hoe vat ik moed om iets op tafel te leggen?
 • Hoe benut ik de kunst van verzoeken doen?

“I think it is important that people see that spirituality is at the base of Nonviolent Communication, and that they learn the mechanics of the process with that in mind. It’s really a spiritual practice that I am trying to show as a way of life. Even though we don’t mention this, people get seduced by the practice. Even if they practice this as a mechanical technique, they start to experience things between themselves and other people they weren’t able to experience before. So eventually they come to the spirituality of the process. They begin to see that it’s more than a communication process and realize it’s really an attempt to manifest a certain spirituality. So I have tried to integrate the spirituality into the training in a way that meets my need not to destroy the beauty of it through abstract philosophizing.”

Marshall Rosenberg

Geweldloze Communicatie kan veel zijn voor veel verschillende mensen: een handvat om vanuit liefde naar jezelf te kijken bijvoorbeeld, of een gereedschapskist met gesprekstechnieken, of een bron van inspiratie en hoop voor verandering in de wereld of….

Van veel mensen die gegrepen worden door geweldloze communicatie, horen we hoe het hen helpt concreet te maken wat belangrijk voor hen is in het leven: verbinding ervaren met zichzelf en met anderen, en vanuit die verbinding bezig zijn met dat wat het leven mooi maakt. Je zou GC dus ook wel belichaamde spiritualiteit kunnen noemen, of spiritualiteit in actie.

Ook spiritualiteit betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. In de Latijnse wortels van het woord vinden we iets terug van adem, van bezieling. Dat wat jou bezielt onder het alledaagse, zou je kunnen zeggen. Of dat wat jou verbindt met iets wat groter is dan jij.

Het beoefenen van GC brengt me op een andere manier in contact met mezelf en de mensen om me heen. Deze beoefening is betekenisvol en ik kan haar soms lastig begrijpen. Het is mijn eigen ontdekkingstocht waarbij het helpt om daarin ook van anderen te horen.

Onderwerpen tijdens de training

In deze training reiken we oefeningen aan om te spelen met NVC en spiritualiteit. Oefeningen die je laten voelen, die je aan het denken zetten, en die uitnodigen om uit te wisselen met anderen. En zeker ook oefeningen die je een stap verder helpen bij situaties waarin je nu geen beweging ervaart. Rond de volgende onderwerpen:

 • Geweldloosheid en Verbinding
 • Liefde als werkwoord
 • Van hoe het hoort naar dat wat leeft: Echt zijn, in plaats van aardig
 • Van tekort naar overvloed: behoeften als uitdrukking van leven
 • Naar een wereld die werkt voor iedereen

Klik hier voor een gesprek tussen Dionne en Christiaan over de inhoud van deze training.

Woede, schaamte, schuld, depressie… Marshall Rosenberg noemde ze ‘vier vrienden’. Vrienden, omdat ze ons erop wijzen dat we met onze aandacht zijn bij denken dat ons verwijdert van het Leven in ons. Maar wat kan het lastig zijn om deze en andere vrienden te herkennen, terwijl we overvallen worden door de intensiteit van gevoelens!

Geweldloze Communicatie, met al zijn bruikbare handvatten rond taal, gaat ook over aanwezig kunnen zijn bij wat er NU gebeurt. Voelen kan om allerlei redenen moeilijk zijn. Voor sommigen van ons is niet voelen een manier van overleven geworden. Voor anderen maken overtuigingen die we hebben aangeleerd het lastig om een gevoel te erkennen: als ik boos word, verlies ik de steun van mensen die me dierbaar zijn, bijvoorbeeld. Of: verdriet hoor je niet te laten zien.

Onderwerpen tijdens de training

In deze training reiken we oefeningen aan om op een veilige manier te ontdekken wanneer emoties voor ons intens worden, hoe we terug kunnen komen bij verbinding in onszelf en van daaruit ook weer verbinding kunnen maken met de wereld om ons heen. We werken met reflectie, uitwisseling in kleine groepjes en gebruiken de dansvloeren die zijn ontwikkeld door Gina Lawrie en Bridget Belgrave. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Gevoelens als signalen
 • Quasi-gevoelens en oordelen als ingang naar gevoelens
 • Dansvloeren
 • Coregulatie bij intense emoties
 • Screaming in giraffe – verbindend uiten
 • Gevoelens verwoorden (of niet)

Ervaring van deelnemer

Het ontroert me nog steeds dat ik 2 dagen in zulke goede, warme handen was bij Dionne en Christiaan want mijn ‘intense emoties’ zagen er helemaal anders uit dan ik had verwacht.
Dankbaar voor deze hartverwarmende ervaring waar leren, groeien, inspiratie en zorg hand in hand gingen.

Geweldloze Communicatie richt zich op een wereld die werkt voor iedereen, op samen leven en werken op een manier dat ieders behoefte wordt gezien en meetelt. En we leven in een wereld waar voldoende is om ieders behoefte te vervullen. Makkelijk gezegd, toch? En toch ontstaat er iedere dag wel ergens spanning. Wat jij doet, botst met wat iemand anders wil. Wat een ander zegt, gaat over jouw grens. En misschien wel de meest hardnekkige van allemaal: ik verlies soms mijn eigen grenzen uit het oog. Dan werkt de wereld voor iedereen, behalve voor mij.

En daar staan we dan met onze intenties van ‘verbinding’, terwijl ons lijf en onze oordelen schreeuwen tegen een ander: “LAAT ME MET RUST!” of: “ZIE MIJ!” of misschien “HOUD VAN MIJ!”

Onderwerpen tijdens de training

In deze training reiken we oefeningen aan om grenzen op te merken, te ervaren en aan te geven. We verkennen waarom het soms zo moeilijk is om op tijd mijn eigen grenzen te herkennen en aan te geven. En oefenen volop met situaties waarin we in verbinding willen blijven met onszelf en een ander, als grenzen in het geding zijn. We werken met sleutelverschillen uit Geweldloze Communicatie en eigen situaties van deelnemers. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Strekken of verrekken: grenzen herkennen bij mezelf
 • Verzoeken en mededelen: Verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid laten
 • Macht! Of: overgave, rebellie en verbinding bij machtsongelijkheid
 • Rechte rug en zachte buik: stevig zijn vanuit verbinding
 • De nobele kunst van No-do: ‘Nee zeggen’

Ervaring van deelnemer

Zo enthousiast over twee dagen ‘Grenzen en Begrenzen’! Met elkaar oefenen, spelen, leren en inspiratie opdoen onder de deskundige en vooral warme (bege-)leiding van Dionne en Christiaan. De ervaring hoe het voelt ‘nee’ te zegeen en het inzicht dat grenzen duidelijkheid geven, dat begrenzen mij meer zichtbaar maakt …
Voor mij zijn dit handvatten waarmee ik aan de slag kan!
Dankbaar voor deze hartverwarmende ervaring waar leren, groeien, inspiratie en zorg hand in hand gingen.

Voor wie

Je herkent dat er voor jou ook plekken of personen zijn, waar het lastiger voor je is om werkelijk de verbinding aan te gaan, om nieuwsgierig te zijn, je hart te openen. Je hebt tenminste 16 dagen training gevolgd in geweldloze communicatie. En je hebt zin om individueel, of samen met je oefen- of intervisiegroep verder te verdiepen.

Trainers

Deze trainingen worden gegeven door Dionne Verbeet en Christiaan Zandt. Zij zijn internationaal gecertificeerd als trainers in Geweldloze Communicatie.

Praktische informatie

De training is van 09:15 – 16:30 uur. Het minimum aantal deelnemers is 6.

Niveau: Gevorderde
Voorkennis: Minimaal 16 dagen eerdere training in Geweldloze Communicatie bij een gecertificeerde trainer.
Contacturen: 13
Voorbereidingsuren: Geen

Investering

Prijs voor particulieren € 340,-, voor ZZP-ers € 470,- en voor deelnemers van wie de organisatie betaalt € 845,-. Deze bedragen zijn vrijgesteld van BTW en zijn inclusief koffie/thee, lunches en studiematerialen.

Korting 1: Wanneer je voor meerdere modules inschrijft, ontvang je een korting: Als particulier betaal je dan € 285,- per module, als ZZP-er € 420,- en als bedrijf € 745,-.

Als je meedoet met je oefengroep van minimaal 4 personen, krijg je nog een extra korting van 10%! Hoe leuk is dat: samen blijven leren met mensen die je al kent?!

Wil je meedoen, maar zijn de kosten de belemmering om je in te schrijven? Neem dan even contact op: Wij staan ervoor open om hierover een gesprek te voeren omdat onze intentie is om bij te dragen aan een wereld die voor iedereen werkt!

Data, locatie en trainer

Meer informatie en inschrijven

Bel ons op 06 – 123 456 75 of mail ons voor meer informatie.
Je kunt je inschrijven voor de training door in de agenda op de datum te klikken. Particulieren en ZZP-ers kunnen met iDeal betalen, organisaties ontvangen eerst een factuur.

Informatie of advies

Soms wil je even overleggen over je vraag. Dat kan.

Contact