Het thema van de onderwijsmiddag op 15 februari was ‘Vrede kun je leren’. En dat inspireerde zo’n 85 mensen uit het onderwijs om naar Rotterdam te komen. Een deel gaf aan speciaal voor Thomas d’Ansembourg te komen, auteur van het boekje ‘Vrede kun je leren’. Anderen kwamen omdat ze de bijdrage van Verbindende Communicatie aan het onderwijs wilden proeven en/of met collega’s uit het onderwijsveld ervaringen wilden uitwisselen.
In zijn lezing maakt Thomas duidelijk hoe belangrijk het is om niet alleen te hopen op vrede. Maar om er daarnaast ook bewust voor te kiezen, het te leren, om door te zetten en er tijd aan te besteden! Dat gaat verder dan persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om sociale ontwikkeling. En in het fragment hieronder roept Thomas ons allemaal op om op de deur van iedere school te kloppen zodat kinderen/jongeren de tools leren om bij te kunnen dragen aan vrede.
Na de pauze gingen we daar in workshops mee aan de slag. Op welke plaatsen wordt Verbindende Communicatie al gebruikt in het onderwijs? Welke tools zijn er ontwikkeld die leerkrachten en docenten kunnen ondersteunen? Hoe kun je de principes toepassen om je eigen onzekerheid om te zetten in actie? In onderstaand fragment hoor je uit welke vijf workshops iedereen kon kiezen.
Bij de afsluitende borrel merkte ik bij mezelf een wow-gevoel (ontbreekt op de meeste gevoelslijstjes :-)). Vanwege de uitwisseling van inspiratie die middag. En omdat er een collectieve energie leek te zijn om bij te dragen aan meer vrede en verbinding in het onderwijs. Ik ben benieuwd om volgend jaar te kijken waar dat toe heeft geleid!
Met dank aan collega’s Eva en Dionne voor het organiseren van deze middag.
Martin
Hier vind je informatie over ons aanbod aan trainingen Verbindende Communicatie in het onderwijs.