Wat heeft coachen met Verbindende Communicatie te maken?

Het zal zo’n 25 jaar geleden zijn, dat ik voor het eerst kennis maakte met het woord ‘coaching’. Tijdens mijn baan bij mijn toenmalige werkgever kreeg een groep leidinggevenden, waar ik deel van uitmaakte, een week opleiding aangeboden over persoonlijk leiderschap. Wat een openbaring was dat. Daar is het eerste zaadje geplant om mezelf om te scholen van leidinggevende naar coach en trainer.

Vertrouwend op de suggesties van één van de eerste – en beste – coaches in Nederland, ben ik me gaan omscholen. Naast het volgen van een aantal specifieke professionele coaching opleidingen, heb ik me geschoold in Transactionele Analyse, werken met kernkwadranten, NLP, systemisch werken, systeemdenken en Rationele Emotieve Analyse. Voor mij was het de ene ‘aha’ na de andere.

Toch was het pas bij het ontdekken van Verbindende Communicatie, dat voor mij het laatste stukje van de puzzel werd gelegd. Waar zat ‘m dat nou precies in? Veel van de aangereikte opleidingen bleven ‘steken’ op het cognitieve niveau: het niveau van ons denken, oordelen, overtuigingen, normen, zelfbeeld, etc. Dit helpt zeker mee om te groeien in bewustzijn en helderheid. Echter, zonder de verbinding te leggen tussen ons denken en onze onderliggende behoeftes, is het nog maar de vraag of iemand in beweging komt: ‘lees’ werkelijke veranderingen in haar of zijn leven toepast.

Mijn persoonlijke ervaring is, dat ik door het inzetten van Verbindende Communicatie, mijn klanten veel gerichter en effectiever heb kunnen ondersteunen in hun wens naar persoonlijke en professionele groei.

Door enerzijds ‘eerlijk te uiten’ – of noem het gewoon ‘duidelijk zijn zonder verwijt, kritiek of beschuldiging’ – en anderzijds empathisch te luisteren of noem het ‘je inleven in de gevoelens en behoeftes van de persoon of het team dat gecoacht wil worden’, draagt de coach op een verbindende en krachtige wijze bij aan de groei van de ander.

Wil jij dit ook leren of je hierin verder ontwikkelen? Dan nodig ik je van harte uit deel te nemen aan de Leergang Verbindend en Professioneel Coachen, die start op 7 september 2021. Als je het fijn vindt om eerst met mij kennis te maken, je vragen te stellen en al even te proeven van Verbindend Coachen, dan ben je van harte welkom bij de ‘open online sessie’ Verbindend Coachen op dinsdag 17 augustus van 09.30 tot 12.00uur.

Graag tot ziens!    

Jenny Giezeman