Hoe hoog leg jij de lat?

Toen ik (Christiaan) eens begon met hardlopen, ontdekte ik dat de omschrijving mij niet hielp: hard lopen hield ik nog geen vijf minuten vol, maar harder lopen lukte me wel. Een doel hebben (een betere conditie) en de weg naar dat doel opknippen in oefenbare stukjes hielpen me aan regelmaat.

Wat ik wel eens tegenkom als mensen enthousiast zijn over Geweldloze Communicatie, is dat zij voor zichzelf de lat (ongemerkt) hoog leggen. Marshall Rosenberg of Gandhi of de Dalai Lama wordt van stal gehaald als voorbeeld van ‘hoe het hoort’ en vanaf dat moment is een nieuwe Olympische discipline begonnen: Tekortschieten. Net zoals ik bij mijn eerste hardlopen na 5 minuten hijgend door de knieën ging, lopen mensen in hun moeilijkste gesprekken onvermijdelijk tegen hordes aan die niet 1-2-3 te nemen zijn. Voor je het weet, zakt de moed je in de schoenen.

Kleine dagelijkse momenten als oefening benutten (1), kan helpen. En de uitdaging in spannende situaties wat kleiner maken (2) eveneens.

Martin heeft een suggestie voor (1): “Lichtvoetig spelen met de oordelen die bij je opkomen door te bedenken wat de waarneming is! “Wat een asociale bak” kun je laten volgen door de waarneming “Deze auto kost nieuw meer dan € 200.000,-”. Of bij het openen van een mail (“Onprofessioneel!)”: “Oh ja, er staat twee keer een -d waar ik -dt had verwacht.”

Tineke heeft een suggestie voor (2). Zij hoort van deelnemers dat ze houvast vinden in de tip om het bij één concrete waarneming te houden, zoals “Je reageert niet op mijn appjes”. Dat helpt hen om niet te verdrinken in de overvloed aan voorbeelden en oordelen, zoals: “Je reageert niet op mijn appjes, en de laatste keer dat je belde was met mijn verjaardag. Anderen vertellen me hetzelfde, ik merk sowieso dat je weinig energie steekt in onze vriendschap….”

Hopelijk helpen deze suggesties om de lat minder hoog te leggen en het oefenen van Geweldloze Communicatie behapbaar te maken. Als je zelf een concrete tip hebt die anderen kan helpen nodigen we je uit om ons een mail > te sturen. Succes en plezier gewenst met oefenen!

Christiaan Zandt