Oefengroepen

“Oefenen, oefenen, oefenen,…”. Ik hoorde het mezelf net weer aan de telefoon zeggen tegen een mogelijke deelnemer aan een training.
“Dat GC ook echt een kwestie van oefenen is en blijft”.

Ik herinner me nog goed dat ik net het boek van Marshall Rosenberg gelezen had en enthousiast was. Ik woonde destijds in Oeganda en ontmoette op het grasveld bij de school iemand anders die ook van Geweldloze Communicatie had gehoord. Wat een feest! Spontaan ontstond het idee om een oefengroep op te richten. We gingen wat rondvragen en zo zaten we 2 weken later met 8 mensen van 5 nationaliteiten bij elkaar. Het oefenboek van Lucy Leu gebruikten we als leidraad: we lazen een hoofdstuk per keer, ontmoetten elkaar per toerbeurt bij iemand thuis en diegene bereidde de avond voor. Zo oefenden we regelmatig en per thema. Voor mij werd dit een zeer waardevolle plek: hier kon ik GC verder verkennen in ontspannenheid, met plezier en ook zeker af en toe met frustratie; boeiend elkaar steeds weer te ontmoeten, door culturen heen. Ik bewaar daar dierbare herinneringen aan.

Om dit samen oefenen te faciliteren stimuleren we vanuit Ai-opener bij De Vijfdaagse onderling contact tussen de blokken en bij leergangen worden intervisie-groepjes gemaakt voor wie dat wil. Blij verrast hoorde ik laatst iemand zeggen dat haar intervisiegroepje, ontstaan tijdens De Reis, dit jaar een tienjarig jubileum heeft!

Om het oefenen én vinden van elkaar verder te ondersteunen hebben we op onze website een pagina geopend: hier brengen we graag zoekers en aanbieders bij elkaar. Via deze link kun je zien wat er momenteel bij ons bekend is. Mocht je zelf een oefengroep hebben die open is voor anderen, dan zetten we je gegevens er graag bij.

Zo gaat er in Rotterdam gaat een nieuwe groep van start. Ellyn (één van de initiatiefnemers) is enthousiast: “Wat er eigenlijk gebeurt als ik me verbind met anderen is dat er meer zelfverbinding ontstaat. Ik leef meer, intenser, als ik actief bezig ben met Geweldloze Communicatie. En dat wil ik ook delen met anderen. Het zou me een tevreden en dankbaar gevoel geven als het gaat stromen bij de andere deelnemers. Dat ze hun gevoelens voelen en hun behoeftes ervaren.”

Ik wens ons allen veel oefenplezier, hoe of waar dan ook.

Dionne Verbeet