15 jaar Ai-opener

Op 1 januari 2019 is het zover, dan bestaat Ai-opener officieel 15 jaar. En dat nodigt me, mede vanwege de tijd van het jaar, uit om terug te kijken. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? In die jaren hebben we als Ai-opener zo’n 10.000 mensen getraind in Geweldloze Communicatie. En hebben we, alleen of met anderen, aan de wieg gestaan van het GC-festival, de webwinkel, de GC-kring, Levenverrijkend Onderwijs en het laatste bezoek van Marshall aan Nederland.

Toch zijn die concrete resultaten maar een deel van het plaatje. Want parallel daaraan zijn er ontelbare betekenisvolle ontmoetingen en verhalen geweest. Zoals de deelnemer aan een 2-daagse training deze zomer. Die op dag twee aangaf zijn broer, waarmee hij al 15 jaar geen contact had gehad, de avond tevoren te hebben gebeld voor een afspraak. Of de vrouw die ik terugzag in een training. Waarbij ze vertelde dat ze, de eerste werkdag na de training 12 jaar terug, de echtscheidingsdossiers van haar werk als advocaat bij elkaar had gezocht en aan collega’s had gegeven. Omdat ze geen gevechten meer wilde voeren en zich meer op bemiddeling wilde gaan richten…

Voor mij is het beeld echter niet compleet zonder aandacht te besteden aan een aantal duurzame samenwerkingen die in de loop van de jaren zijn ontstaan. Allereerst de samenwerking met Ingrid, Christiaan, Dionne, Jenny, Tineke en Eva binnen Ai-opener. Ik voel me dankbaar met het onderlinge vertrouwen en de flow die ik daarbij ervaar. Heerlijk om samen te kunnen werken met mensen die het niet altijd eens zijn maar oprecht op zoek zijn naar een win-win oplossing. Maar ook met Peter, Lia en anderen van Centrum Djoj waar we ons kantoor hebben en de meeste van onze trainingen geven. En natuurlijk de samenwerking met diverse collega trainers. Waarvan ik de langjarige relatie met Jan van Koert op het gebied van de Train de trainer, specifiek wil noemen.

Ik ben ook nieuwsgierig of en wat Ai-opener/Geweldloze Communicatie in de afgelopen jaren voor jou heeft betekend. Wil je daar iets over delen met ons? Zo ja dan nodigen we je uit om ons een mail te sturen over je ervaring(en).

Hier vind je meer informatie over het jubileumprogramma met de onderwijsmiddag en een 4-tal internationale workshops.

Martin van der Meulen